Millistest kohviubadest valmis Sinu hommikukohv?

Maailmas on palju erinevaid kohviliike, aga tuntuimad on loomulikult Robusta ja Araabika. Tumeroheliste vahajate lehtede ja tugevalt lõhnavate valgete õitega kohvipuu võib kasvada üle 9 meetri kõrguseks, kuigi istandustes hoitakse kasvu kärpimisega madalamana. Kirsilaadsed tumepunased kohvimarjad valmivad aeglaselt ning saavad küpseks alles 9 kuud pärast õite tolmlemist. Marjade seemned ongi kohvioad, need eemaldatakse viljalihast, sorteeritakse, kuivatatakse ning saadetakse seejärel töötlemisse.

Mis vahe aga on Robusta ja Araabika kohviubadel?

arabicaAraabika kohvipuu pärineb Etioopiast ja esimesed andmed on teada aastast 1753. Suured, lamedad ja piklikud kohvioad sisaldavad keskmiselt 0,8 kuni 1,4% kofeiini. Delikaatse aroomiga Araabika kohviubade nüansirikas mahe maitse sõltub suuresti ka sellest, millises piirkonnas kohvipuud kasvanud on – oma mõju on nii mullal, temperatuuril kui ka ümbritsevatel taimedel. Nii näiteks on Etioopiast pärit Araabika kohvioad pehme ja kerge maitsebuketiga, milles on tunda lillelisi noote. Ladina-Ameerikas valminud Araabika kohvubadest tehtud joogis on seevastu vihjeid tummisema alatooniga kakaole ja pähklitele. Araabika kohvioad moodustavad maailma kohvitoodangust ligikaudu 70%.

robustaRobusta kohvipuu leiti esmalt Belgia Kongost aastal 1898. Võrreldes Araabikaga on Robusta kasvatamine palju lihtsam, sest ta peab paremini vastu erinevatele kliima mõjutustele. Robusta kohviuba on Araabika omast väiksem ja ümarama kujuga, kofeiinisisaldus on aga kõrgem, 1,7 kuni 4%. Robusta kohviube kasutatakse peamiselt kohvisegudes ja lahustuvas kohvis, paljude arvates jääb ta aga oma kvaliteedilt Araabika kohvile maitse osas alla. Maapähklise buketiga Robusta maitse on tugev ja karm, seetõttu armastavad paljud teda kasutada espressodes.

Siinkohal on paslik meelde tuletada eestlaste igihaljast vanasõna: maitse üle ei vaielda!

Allikad:
http://www.types.coffee/coffee-types
http://www.ncausa.org/i4a/pages/index.cfm?pageid=67
http://www.thekitchn.com/coffee-basics-the-difference-b-41949
http://www.gourmetcoffeelovers.com/what-is-coffee/arabica-beans-vs-robusta-beans/